Saturday, November 29, 2014

Am I pregnant??

Bismillahirrahmanirrahim.....
Assalamualaikum...

30 November ni, usia perkahwinan saya mencecah 4 bulan... Baru 4 bulan kan??tapi da banyak orang tanye... da ade isi blom?da ade berita gembira kee?

Saya ni boleh dikategorikan dalam orang yang period tetap la jugak... Biase kalau delay, paling lamaa pon 2 minggu... and before period, biasenya saya akan naik jerawat... Pada suatu hari, jerawat naik... So, saya tau laa saya mungkin akan period tak lama lagi... Tapi bila sampai masa yang dijangka, still tak datang... Okey, maybe lewat sket kot bulan ni... Takpe laa, biasa la tu....

After seminggu, masih belom datang jugak... Haihhh, ni saya da rasa agak hairan sket... Saya perasan, sekarang ni saya rasa selalu letih.... Tengahari lepas balik lunch, biasa saya akan naik office guna tangga, tapi ni rasa penat dia lain macam, so saya naik lif... Yang kedua plak perut selalu kembung... Rasa macam sokmo nak melepaskan gas jee... Saya rasa macammm mengandung je, so saya buat upt... Saya beli upt line tu kat farmasi... Keputusannyaaaa................



1 jalur je tandanya negative huhu.... Saya bagi tau suami... tapi jawapan die "Alaaa, u beli yang tu memang laa negative sebab benda tu tak sensitive... U cek lain ye, beli yang digital plak".... Abang, awak ni macam ade pengalamann jeee, haha... Disebabkan wajib seorang isteri mentaati suami, saya pon beli yang digital plak...

Pagi tu saya bangun awal, memang niat nak check... Berdebar-debar tunggu result keluar... Keputusannyaaa ialahhhhh.............


Hampa terasa... Takpe laa, belom ada rezeki... Masuk 3 minggu, masih belum ada tanda-tanda nak period...  Saya beli lagi upt... Mungkin baru-baru pregnant, hormon hCG tu tak banyak lagi kan, that's why laa takleh detect lagi... So saya beli yang ni plak, satu kotak tu ade 2 keping, so bley test 2 kali...


Keputusannya masih 1 jalur..... Saya da start give up... Biar laa, kalau mengandung saya happy, kalau tak mengandung, saya redha... Saya berdoa "Ya allah, jika benar aku mengandung, Kau berilah petunjuk, jika aku tak mengandung, Kau berilah juga petunjuk"... Bayangkan laa, sebelum ni you all tak pernah period tak teratur, ni almost 2 bulan tak period... Mesti rasa tertanya-tanya kan??... So pagi khamis lalu, kan ade sekeping lagi upt yang masih belom digunakan, saya decide nak check lagi... This time tak rasa berdebar-debar da, saya berserah... Keputusannyaaa.......

Masih lagi negative.... Takpe laa kan :) Hari tu saya pegi keje macam biasa... Sebelum pegi lunch, pegi toilet dulu.. Tengok2 ya allahhh, da period hahahah.... Terus sms husband, Allah da bagi petunjuk... Alhamdulillahhh....

Saya ade jugak google mengenai masalah saya kat sini... Bila ujian kehamilan menunjukkan negatif, tapi haid saya masih belom datang... Apa yang berlaku? Dia kata, kalau kitaran haid kita biasanya normal dan teratur, tiba-tiba jadi tak teratur atau terhenti, kite kena muhasabah diri, apa yang berubah pada kita punya life style... Adakah kita stress?mungkin bersenam secara berlebihan?atau penurunan berat badan? mungkin juga disebabkan penambahan berat badan?.... Benda2 ni sume boleh menjejaskan tahap hormon kita, dan seterusnya mengganggu kitaran haid... 

Dalam kes saya, saya kira mungkin disebabkan penambahan berat badan hahaha.... Masa nak kawen  dulu sanggup bukak puasa makan bihun sup je kann sebab nak kurusss.... Bila da kawen, sume benda makann, sampai kat umah mak mertua and umah mak before makan jelingg dulu kat suami sebab suami marahh makan banyak... Yang simptom selalu penat and perut kembung tu juz phantom pregnancy syndrome rupanya hahaha... Saya tak cakap plak faktor saya ada masalah ni sebab penambahan berat badan, sebab confirm dengar ceramah free... Kalau dia baca blog ni baru dia tau,hahahha... I'm sorry bang, nati I diet okeyy???

Terima kasih ;) 


Saturday, November 15, 2014

Resipi sotong masak merah yang sedappp

Bismillahirrahmanirrahim
Assalamualaikum....

Saya tak pandai masak... Alasan yang selalu diberi ialah sebab duk hostel since form 1 lagi... But I dont think it is satu alasan tapi its a reality... Just balik time weekend je kann, mane sempat nak blaja masak... Lepas spm dulu pon kena pegi plkn, tak sempat jugak nak blaja masak hehe... Tapi sincerely cakap, susah kalau tak pandai masak ni, terutamanya bila da kawen... Sebab tu bagi saya, adalah tersangat penting u all tahu feveret food bakal suami u all... At least ada jugak something yang u all bley masak nanti and suami u all suka... Macam saya, suami saya suka nasi goreng cina... 

Bila kita masak, suami kite nampak berselera, rasa macam hepyyy sangat...Berbaloii penat2 masak... Penah sekali, mase tu baru2 duk skali kann, saya masak nasi, mungkin tersalah lebih masuk air, jadi lembik... Tapi saya buat jugak nasi goreng cina... Suami makan skett je, tak abes... Rasa sedih sangat, rasa macam ya allahh, kesiannye suami aku dapat bini cam aku....

Pernah sekali, nak try buat tomyam... Balik keje penat2 terus pegi dapur, punye la semangat nak masak... Bila da siap, rasa macam da sedap, tapi suami makan sket je... Rase sedih, tapi baru tahu dia tak makan makanan yang pedas.... Biasa laa, kite tak kenal each other very well lagi kan... But believe me, practice makes perfect... Even saya sekarang ni takde la pro sangat tapi benda2 yang simple tu da boleh laa...

Semalam saya buat sotong masak merah... Before ni da penah buat sekali, jadiii... tapi macam tak cukup rasa... Tak tahu apa yang tak cukup... So saya google kot2 ade yang kena tambah pape kan... Saya jumpa blog Seindah bicara sesedap rasa Akak ni dia tak masukkan gula, die guna gula melaka...So, macam ni ye cara-cara membuat sotong masak merah yang saya buat... Saya tak tulis bawang bape biji, u all agak2 laa...



Bahan-bahan......
Sotong
Bawang merah, bawang putih & bawang besar
Halia
Cili giling
Gula melaka
Sos cili
Sos tomato
Air asam jawa
Garam

Cara-cara
1) Tumbuk bawang merah, bawang putih, halia
2) Letak cili giling dalam bahan tumbuk then tumis
3) Bila agak2 da masak, masukkan gula melaka, air asam jawa, sos cili, sos tomato, garam secukup rasa
4) Masukkan sotong
5) Bila sotong da masak, masuk bawang besar yang dihiris nipis.

Memang sedappp... Betol akak tu cakap, gula melaka tu memberi rasa lemak2 manis, masin & pedas... Selama mencubaa....

Friday, November 14, 2014

Sehari di Butterworth, Penang

Bismillahirrahmanirrahim
Assalamualaikum...

Saya ni jenis suka jalan... Memang sesuai laa jadi bini orang laut kann... Sebab ape, suami kite ni pegi 6 bulann, so kalau kapal masuk mana2 port, kite laa yang kena pegi untuk berjumpa suami tersayang hehe... Kebetulan aritu kapal suami masuk butterworth port, nasib baik laa last year pernah jugak keje kat sana 3 bulan, so takde hal laa... Tips bagi para isteri yang mempunyai suami yang jenis pekerjaan macam ni, sila beli tiket transport last minute... Sebab ape??macam2 bleh berlaku, kapal lambat masuk port la, kapal tukar laluan laa... So, macam saya aritu, memang last minute... Waktu rehat kol 1 tengahari, saya pegi stesen bas, ingat nak pegi butterworth pagi esok tu tapi malangnya tiket bas ke sana ada malam je... Malam memang saya taknak sebab sekarang musim hujan kan, seram jugak laa lalu jalan grik tu... So, saya decide malam tu saya ke kajang, then bagi esok tu baru bertolak dari kajang ke butterworth... Da col akak saya siap2 suruh beli tiket...

Malam tu kol 10 naik bas Sani ekspres ke Kajang... Perjalanan about 8 hours jugak, sampai Kajang dalam kol 6.30 pagi... Balik umah kakak mandi, breakfast terus gi stesen bas plak... Then naik bas etika ekspres ke butterworth... tapi sampai kat pudu kena tukar bas plak... See, betapa gigihnya saya naik turun bas semata2 nak jumpa suami...Abang, kalau u kawen lain jugak tak tau laa, u kena ingat pengorbanan i ni tauu haha....Dalam kol 9 pagi tu bley lagi sms ngn suami sebab time tu die dapat line, die cakap kapal die maybe sampai butterworth port kol 3 petang... Pastu takde line da sampaiiiii laa saya sampai butterworth lebih kurang kol 3 petang... So sampai stesen bas butterworth saya naik teksi pegi ke De Garden Hotel, saya da book earlier through phone call... Yang saya pelik, suami saya masih gagal dihubungi... Saya da mula risau... Kol 4, kol 5, kol 6, call masih masuk voice mail, sms masih belum delivered...Allah je tahu betapa risaunye saya, sampai nak solat tak bley, nak makan tak lalu, tv bukakkk je kot2 keluar berita kapal meletop ke... Saya da start nangis da, tapi alhamdulillah kol 6.30 sms saya delivered and sms suami saya masuk... Dia cakap kapal die kena tukar laluan sebab navy tengah buat latihan... Syukur ya allah... 

So, saya nak review sket hotel yang saya stay aritu iaitu De Garden Butterworth... Overall, memang saya puas hati except shower die huhu... Yang saya nak puji makanan die... Malam tu saya order kampung fried rice, sangattt sedappp.... Lunch esoknye plak saya order bihun tomyam, sedap jugak....




Kalau bukak pintu tu ade balcony...Tapi menghadap parking hahahah

Overall okey cuma toilet die sempit and shower die xbest

Thank you ;)

Friday, October 3, 2014

Because I am a seafarer's wife

Assalamualaikum...

Sudah 2 bulan bergelar isteri, sekarang sampai masanye suami meneruskan kariernye sebagai sorang seafarer... Sebelum mengambil keputusan untuk bernikah, tempoh perkenalan selama 7 tahun sememangnya bukan satu tempoh masa yang singkat... Pada hemah saya, 7 tahun sudah cukup untuk kita saling mengenali hati budi masing2... Saya yakin saya sudah cukup faham akan karier bakal suami saya... Sebelum bernikah, kami pernah berpisah selama 7 bulan, dek tugas suami saya yang memerlukannya ke luar negara... Kadang2 hampir 2 minggu langsung tiada khabar berita darinya... Kadang2 boleh berhubung melalui email, kadang2 tidak... Kadang2 kami ber'sms' berharga RM2 untuk 1 sms... Tapi takpe, saya rasa saya boleh terima itu semua... Lepas bernikah................

Situasi 1
"Gaji suami awak ada tak 3x ganda gaji awak?"
"Hurm, tak sampai"
"Kalau macam tu suruh dia cari la keje kat darat... Macam tak berbaloi je"

Situasi 2
"Suami kena pegi bape lame?"
"6 bulan, tapi sekarang dia da tak pegi jauh2 da... Round malaysia je"
"Ehh, tapi 6 bulan... Lama tuu"

Situasi 3
"Kalau mengandung, suami takde, suami tak nampak laa susah payah kita macam mana"

Antara kata2 orang yang membuatkan hati saya sentap... 

Menjawab situasi 1, suami saya bukannya tak pernah cari keje kat darat... tapi disebabkan kelulusannya dalam bidang marin, so agak susah untuk die apply keje kat darat... Die pernah email die punya resume kat banyakkk company tapi satu pon tak berbalas disebabkan kebanyakan company nak ambik orang yang da ade pengalaman... So, tak dapat...

Untuk situasi 2, saya tahu 6 bulan tu lama, tapi cuba laa anda berada di tempat saya... Da memang keje dia macam tu, saya nak buat macam mana, kalau tak keje sibuk plak tanya "lama suami kat umah, bila nak pegi?", "kalau time die tak keje, gaji jalan tak?"... Tahukah anda bahawa suami saya dapat kerja area malaysia and tak payah pegi jauh2, adalah satu anugerah rezeki yang saya sangat syukuri?... Kalau dulu nak berhubung sangat susat, tapi sekarang almost anytime dapat call and sms...

Untuk situasi 3, da keje camtu, tak kan la tak nak mengandung, tak nak beranak kan...

So, untuk sesiapa yang senasib dengan saya, tak payah laa dengar cakap orang... Kalau suami kita tak keje, takde duit nak makan, ade orang tu hulur beras kat you all? Kalau ade, you all bley dengar cakap diorang... To all family and friends, tak payah laa cakap 6 bulan tu lame ke or anything laa yang sewaktu dengan ketiga-tiga situasi di atas, sememangnya klau you all tak cakap pon 6 bulan tu lama, saya dah tahu... Tak boleh ke kalau cuba berfikiran positif, bagi sket kata2 semangat kat saya... at least cakap laa "alaaa, 6 bulan kejap je, pejam celik, pejam celik da 6 bulan'... Tu pon da buat hati saya hepy dah... kite ni dah laa sedih suami duk jauh, tambah plak dengan kata2 orang macam tu, lagi stress kan? Saya berdoa semoga allah memberi saya kekuatan untuk berhadapan dengan kata2 insan2 seperti di atas...

wasalam 

   

Wednesday, September 24, 2014

Tetamu :)

Assalamualaikum..

Musim cuti sekolah baru-baru ni, banyak sangat dapat undangan majlis perkahwinan kawan2... Sorry sangat especially to my best friend, Ije sebab tak dapat attend die punye hari bahagia... I wish you semoga bahagia hingga ke jannah, sabar dalam menghadapi dugaan hidup berumahtangga, semoga menjadi isteri solehah dan semoga mendapat zuriat soleh & solehah, aminn...

Pernah menjadi raja sehari, saya faham dalam keadaan begitu, dengan tetamu yang sangat ramai, kite tak dapat nak layan sorang2... Saya teringat semasa hari perkahwinan saya, saya ade jemput kawan lama yang dulu kami satu kelas semasa sekolah rendah... Die datang dengan parents dia... Parents die tu kawan parents saya jugak... Time tu kol 11 lebih, mak andam masih belum sampai, sesat katanya... Rombongan pihak lelaki nak datang kol 12 lebih... Memang kelam kabut sangat call mak andam, bagi direction sampai tak terlayan kawan saya tu... Tapi saya masih sempat keluar untuk bersalam dengannya, sambil bagitau mak andam masih tak sampai2... Masa tu parents saya yang layan diorang... Alhamdulillah, tak lama kemudian mak andam sampai, terus memulakan kerjanya... Bila da siap, kawan saya tu da balik... Saya rasa terkilan sangat sebab tak sempat nak layan sendiri, bimbang dia terasa... Saya pm die melalui fb, mintak maaf sangat2 sebab tak sempat nak layan... Saya terkilan sebab kitorang dan tak jumpa almost 13 years, tapi bila dia datang umah, saya tak sempat nak layan dia dengan baik and amik gambar...

Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud, “Sesiapa yang beriman kepada Allah dan hari akhir, maka hendaklah dia memuliakan tetamunya.” (Hadis riwayat al-Bukhari dan Muslim) Reference

Di sini saya nak nasihatkan kawan2 yang bakal berkahwin, bayangkan jika you all pegi majlis perkahwinan kawan2 yang you all lama sangat tak jumpa, bile you all masuk je dalam umah, tak disambut... Family kawan you all plak just layan tetamu yang diorang kenal saje... Then bila you all menghampiri kawan you all tu untuk bersalam, tibe2 die cakap ada sesi fotografi, without salam dulu and jemput you all makan... U all buat tebal muka pegi makan and sampai sudah kawan you all tu sibuk bergambar dengan kawan2 dia lagi... Ape perasaan you all?... So, sebagai seorang yang pernah menjadi ratu sehari, bila tetamu datang, terus la pegi salam... tak payah laa nak sibuk bergambar lagi sebab fotographer tu bley tunggu... Lagipon salam bukannye sampai 5 minit... Apa salahnya kalau salam kejap, then jemput kawan makan dulu...Pastu kalau you all nak bergambar pon, go ahead la...

Rasulullah s.a.w. bersabda: “Apabila tetamu masuk ke rumah maka dia masuk dengan rezekinya dan jika keluar, dia membawa pengampunan dosa orang-orang rumah itu” (Riwayat Ad-Dailami dari Anas r.a.) reference

Kepada kawan2 yang menghadiri majlis perkahwinan saya aritu, thank you so much... Maaf di atas segala kekurangan sepanjang majlis tersebut diadakan ye... wasalam..


Saturday, September 13, 2014

Wedding Khalis & Amy

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum...

30 Julai 2014
Majlis Akad Nikah







31 Julai 2014
Majlis Bersanding







Majlis Sambut Menantu
2 Ogos 2014





Friday, September 12, 2014

Checklist Persiapan Kawen

Bismillahirrahmanirrahim.....
Assalamualaikum...

"Saya terima nikahnya Amelia Hanim Bt Mat Lazim dengan mas kahwinnya sebanyak $$$ tunai"
Dengan hanya sekali lafaz, saya telah sah menjadi isteri kepada Muhd Khalis Bin Kamarolzaman... Alhamdulillah...

Untuk entry kali ni, saya nak share pasal persiapan2 sebelum majlis perkahwinan... Seriously, it is not an easy task... Macam2 kena settle, sampai gaduh2 dengan tunang... Actually, benda tu biasa... That is why, komunikasi, tolak ansur, discussion tersangattt laa penting... So, kepada bakal2 pengantin sekalian, kat sini saya nak bagi sikit panduan laa untuk memudahkan urusan korang...

1. Kursus kawen
Saya rasa sume orang da sedia maklum, before kawen, korang MESTI menghadiri Kursus Pra Perkahwinan dan korang MESTI ada sijil kursus kawen hokey... Kursus ni biasenye diadakan selama 2 hari... Adik2 yang blaja kat uni or kolej, biase ade jugak kursus ni, so better u all pegi time blaja sebab tak rugi... Sijil ni takde expiry date... lagi satu, bayarannya murah berbanding u all buat kat luar...

2. Booking Pelamin
Saya mula buat persiapan kawen secara serious agak2 dalam 3 bulan sebelum tarikh nikah... Sebab tarikh kawen saya time raya, which is peak season, so kena booking cepat... Saya sewa kat Butik Pengantin Kak Zan... pakej yang saya amik termasuk hiasan pelamin, baju 3 pasang, make up sekali, khemah VIP 2 buah dan hiasan barang hantaran... Tuan punye butik tu sangatt friendly...



3. HIV test
Bley buat kat mane2 hospital... Valid 6 bulan kalau tak silap... Misi cucuk sket kat hujung jari, then amik sket sample darah, test... Result tau on the spot, die kasi dalam envelope...

4. Borang nikah
Haaa, yang ni agak complicated sket... Prosedur saya tak sure sama ada sama or berlainan bagi setiap negeri... So kat sini saya nak share prosedur nikah bagi negeri kelantan... Mula-mula sekali, bakal suami kena amik borang kelulusan nikah di luar mukim daripada imam kampung masing2... Yela sebab kitorang berlainan mukim kan... Bakal suami kena isi borang tu dan dapatkan signature imam kampung ye... After that, borang tadi, bakal suami kena serahkan kepada bakal isteri... Bakal isteri pulak kena serahkan borang tu kat imam kampung bakal isteri beserta salinan ic bakal isteri, salinan ic wali, salinan ic 2 orang saksi, salinan sijil kursus kawen dan result HIV test yang dalam envelope tadi... Harap jelas ye sebab bab borang ni laa yang saya paling pening dulu....

5. Barang Hantaran
Barang hantaran ni kitorang beli sikit2... Yela kalau nak beli sekali gus memang sakittt laa kan haha... Saya menerima 7 dulang hantaran daripada pihak lelaki berupa handbag, kasut, kain sembahyang, kain pasang, kek, coklat, pulut kuning... Saya bagi pihak perempuan membalas 9 dulang hantaran berupa kasut, bag, baju kemeja dan seluar slack, set perfume, kek, coklat, buah, pulut kuning, sejadah dan kain pelikat.

6. Booking kad
Saya tempah kad kawin kat Kad Kahwin On9.. Kitorang amik pakej yang berharga RM690... Dalam pakej tu ada 1000 keping kad, saya divide dengan suami, so sorang dapat 500 keping kad, then ada guest book, props, penunjuk arah, thank you tag, 2 bunting dan 1 banner... Saya rase pakej ni da murah... Kedai dia dekat wakaf che yeh, btol2 sebelah McD... 


wasalam :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...